Wie van plan is een nieuwe vloer te leggen, zal al snel bij laminaatvloeren uitkomen. Er bestaan enorm veel verschillende soorten laminaat, in alle mogelijke kleuren en patronen. Maar wat is nu het beste? En hoe leg je laminaat zo dat het er mooi blijft liggen? In dit blogartikel geven we antwoord op deze en andere vragen rondom laminaatvloeren.

Wat is laminaat?

Laminaatvloer is een kunststof vloerbedekking die bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag is een decoratieve laag met een print of patroon, de middelste laag is van vezelplaat en de onderste laag is een balanslaag. Laminaat wordt daarom ook wel laminaatparket genoemd. Het voordeel van laminaat ten opzichte van andere soorten vloeren, zoals PVC of linoleum, is dat het veel warmer en natuurlijker aanvoelt. Bovendien ligt laminaat strak tegen elkaar aan en vormt daardoor een naadloos geheel. En als je het goed legt, is het moeilijk te zien dat het geen echt hout is.

Wat zijn de verschillende soorten laminaat?

Er zijn drie soorten laminaat: drooggeperst, directe druk en nat geperst. Het drooggeperste laminaat is het goedkoopste en wordt het meest gebruikt. Het directe druk laminaat is van betere kwaliteit en het natgeperste laminaat is het beste dat je kunt krijgen. Deze laatste wordt ook wel hogedruklaminaat (HPL) genoemd.

Hoe leg je laminaat?

Laminaat leggen is niet moeilijk, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Zo moet de ondergrond vlak, schoon en droog zijn voordat je begint met leggen. Daarnaast is het belangrijk dat de planken goed op elkaar aansluiten, zodat er geen voegen zichtbaar zijn. Daarvoor moet je eerst de uiteinden van de planken in een hoek van 45 graden afzagen. Dan leg je de planken als een puzzel in elkaar en tenslotte dicht je de voegen af met speciale strips.

Wat zijn de voordelen van laminaat?

Laminaat heeft veel voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren. Het is bijvoorbeeld veel goedkoper dan echt hout en gemakkelijker te leggen. Laminaat is ook zeer duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien zijn er nu soorten laminaat die waterbestendig zijn, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in keukens en badkamers.

We hopen dat je na deze blog goed geïnformeerd bent over laminaatvloeren en een goede keuze kunt maken wanneer je op zoek bent naar laminaat.