Als iemand overleden is, moet het huis ontruimd worden. Hierbij kan het om een huurwoning gaan. Als dit een huurwoning is, dan zijn er herstelwerkzaamheden die gedaan moeten worden door de woningcorporatie. En dit kan alleen gebeuren zodra het huis ontruimd is, dus daarom zijn hier de stappen die je kunt volgen om het huis te laten ontruimen.

Hoe werkt een huis ontruimen?

Als een huis ontruimd moet worden, zal er als eerst contact opgenomen moeten worden met een ontruimingsbedrijf. Je kunt altijd een mail sturen, bellen en in sommige gevallen zelfs appen. Als je dit gedaan hebt, zul je contact krijgen met een ontruimingsleider. Deze persoon zal je helpen met de stappen die volgen tot de ontruiming. Ook kun je dan doorgeven welke spullen bewaard moeten blijven. Nadat het ontruimingsbedrijf een inschatting heeft gemaakt tot hoeveel werk het gaat worden, zul je een indicatie krijgen van hoeveel het zal kosten. Als dit gebeurd is en je gaat hiermee akkoord, zullen ze beginnen met ontruimen. 

De eerste stap van het ontruimen is het verwijderen en schoonmaken van vieze achtergebleven spullen zodat het team veilig kan werken. Hierna worden alle spullen uit de woning gehaald en kun je bepalen waar deze heen gaan. Als je ervoor kiest om het weg te doen, zal het bedrijf kijken of er spullen zijn die een tweede leven kunnen krijgen bij bijvoorbeeld een kringloop. Als dit niet zo is, worden de spullen netjes afgevoerd. Na deze stappen wordt er nog schoongemaakt tot het huis bezemschoon is. Als je ervoor gekozen hebt om nog eventuele verdere schoonmaakwerkzaamheden te laten doen, zal dit uiteraard ook gebeuren.

Herstelwerkzaamheden

Onderhouds en herstelwerkzaamheden bij een huurwoning zijn voor een groot gedeelte de verantwoordelijkheid van een woningcorporatie. Echter, dit is niet zo als de eigenaar van het huis schade heeft toegebracht aan de woning wat niet binnen normale gebruikssporen valt. Indien dit het geval is, kan het zijn dat er kosten worden gerekend door de woningcorporatie. 

Diensten van een ontruimingsbedrijf

Er zijn een aantal diensten die worden geboden door een ontruimingsbedrijf, maar deze kunnen en hoeven niet altijd nodig te zijn bij een ontruiming huurwoning. Dit hangt van de regels van de woningcorporatie af. Als er bijvoorbeeld eventueel beschadigde of vieze tapijten verwijderd moeten worden, kan dit het geval zijn. Er zijn natuurlijk ook extra schoonmaak diensten en de woning zou eventueel opnieuw ingericht kunnen worden. Als een woning opnieuw wordt ingericht, zal het op een duurzame manier zijn en dus mogelijk tweedehands inboedel bevatten.