Zie jij vochtkringen op de muur? Of heb je ergens een locatie dat er water lekt, maar weet je niet waar het vandaan komt? Dan kan het zijn dat je last hebt van een verborgen lekkage. Dat is erg vervelend, want bij een verborgen lekkage kan niet snel het probleem oplossen. Immers, zoals het woord doet vermoeden, is de lekkage verborgen. Hoe spoor je een verborgen lekkage op?

Het opsporen van een verborgen lekkage

Het opsporen van een verborgen lekkage wordt ook wel lekdetectie genoemd. Dit houdt in dat een specialist geavanceerde apparatuur gebruikt om de bron van de lekkage op te sporen. Anders dan voorheen hoef je geen muren te slopen, maar kan de lekspecialist met geavanceerd apparatuur door de muur heen kijken. Deze methode werkt simpel en zonder veel gedoe, op deze manier kan je namelijk precies zien waar zich een lek bevindt. Lekdetectie bespaart je daardoor een hoop rotzooi en rommel. Dat is wel zo fijn want je hebt wellicht al genoeg schade door de lekkage.

Wanneer wordt lekdetectie uitgevoerd?

Lekdetectie wordt uitgevoerd op het moment wanneer je niet zeker weet waar de lekkage zich bevindt. Op het moment dat je dakgoot kapot is of er zit een scheur in de leiding hoef je je niet af te vragen of er sprake is van een lekkage. Maar in de meeste gevallen werkt het niet zo. Vaak is er maar klein scheurtje in een leiding om ervoor te zorgen dat er een lekkage ontstaat. Het kan ook zijn dat je douche niet goed is afgekit waardoor er een lekkage ontstaat. Bij dit soort lekkage is het nodig om met behulp van lekdetectie de lekkage op te sporen.

Hoe werkt lekdetectie?

Je hebt verschillende vormen van lekdetectie. Hoewel de apparatuur van elkaar kan verschillen is de werkwijze meestal hetzelfde. Vaak wordt eerst apparatuur ingezet om het lek op te sporen, daarna voert de lekspecialist nog een controle uit om zijn bevindingen te controleren. Allereerst voert de lekspecialist een vochtmeting uit. Dit houdt in dat hij in een muur, plafond of vloer het vochtgehalte meet. Wanneer de uitkomst tussen de 7 en 13 procent ligt hoef jij je geen zorgen te maken. Is de uitkomst hoger? Dan is het vrijwel zeker dat je last heb van een lekkage. Vervolgens controleert hij zijn metingen nog een keer en kijkt hij of hij de oorzaak kan achterhalen. De uitkomsten van het onderzoek zet hij in een lekdetectie rapport. Met deze gegevens kan jij snel en gemakkelijk een loodgieter inschakelen om de lekkage te verhelpen.