Vingui Noir is een veelzijdig (houten) materiaal dat op verschillende manieren kan worden toegepast, voornamelijk als een esthetisch element aan de gevel. Het ondergaat een thermische modificatie, waardoor het niet alleen een hoge natuurlijke duurzaamheid heeft, maar ook een diepe donkere kleur. Vingui Noir wordt vaak gebruikt als gevelbekleding, maar ook in luxe buitenmeubelen, bergingbekleding en tuin- en geluidsschermen.

Thermische modificatie bij Vingui Noir

Een van de voordelen van de thermische modificatie, ook toegepast bij Vure Noir, is de warme kleurstelling van Vingui Noir. Het hout behoudt zijn vorm en vertoont minder krimp- en zwelgedrag, waardoor het vormvast is. Bovendien heeft het een hogere isolatiewaarde, wat helpt bij het creëren van een comfortabel binnenklimaat. Movingui hout, afkomstig uit tropisch West-Afrika, vormt de basis van Vingui Noir. Door de thermische modificatie valt het hout in de hoogst mogelijke duurzaamheidsklasse, waardoor het uitermate geschikt is voor geveltoepassingen. Het is ook belangrijk op te merken dat het afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen, wat betekent dat het afkomstig is van duurzaam beheerde bossen waarbij het behoud van biodiversiteit en verantwoord bosbeheer centraal staan.

Duurzaam

Naast de duurzame herkomst en de thermische modificatie heeft Vingui Noir ook een goede natuurlijke duurzaamheid. Door het KOMO-gecertificeerde proces valt het in duurzaamheidsklasse 1. Het hout wordt gemodificeerd door het te verhitten en vervolgens langzaam in balans te brengen met stoom. Hierdoor verandert de celstructuur en wordt de duurzaamheid verhoogd. Tijdens het proces worden geen chemische of giftige stoffen gebruikt, waardoor het milieuvriendelijk is.

Toegepast

Vingui Noir is verkrijgbaar in verschillende modellen, zowel standaard als klantspecifiek. Het kan op verschillende manieren worden afgewerkt, zoals geschaafd, bezaagd of met een structuur. Het profileren gebeurt in een eigen schaverij, waardoor de kwaliteit van de gevelbekleding kan worden gegarandeerd. Wat betreft brandveiligheid voldoet de houtsoort aan brandklasse D, waardoor het geschikt is voor zowel open als gesloten gevelconstructies. Indien een gevel moet voldoen aan brandklasse B, kan het hout behandeld worden met een brandvertrager om aan de vereiste normen te voldoen. Wat onderhoud betreft, is Vingui Noir zeer onderhoudsvriendelijk. Het hoeft niet te worden afgewerkt vanwege de hoge natuurlijke duurzaamheidsklasse. Onbehandeld zal het natuurlijk vergrijzen aan de gevel. Als de gevel ongelijkmatig wordt blootgesteld aan zonlicht, kan ervoor worden gekozen om de geveldelen te behandelen met een voorvergrijzer. Dit zorgt voor een gelijkmatige vergrijzing van de gevel. Als een andere uitstraling gewenst is, kan het ook worden afgewerkt met een kleurbeits. Dit kunnen semi-transparante tinten of dekkende kleuren zijn, waarbij de natuurlijke tekening van het hout behouden blijft.