Eigenlijk is blended learning niets meer dan gemixt leren. De Engelse term zegt het al. De term is de laatste tijd behoorlijk in opkomst. Hier op Stijlstek.nl vertel ik graag in mijn blogs over verschillende stijlen. Zo wil ik het in deze blog graag hebben over deze nieuwe stijl van leren. Blended learning is namelijk best bijzonder. Het is voor veel bedrijven, scholen of particulieren nu een stuk eenvoudiger om op een eigen manier nieuwe dingen te leren. Blended learning is een algemene term waar je veel kanten mee op kan. Ik vertel daar graag nu meer over.

Wat houdt blended learning in?

In feite betekent blended learning het koppelen van verschillende lesmaterialen tot één pakket, om op deze manier tot een eindresultaat te komen. Vaak kunnen deze trainingen op de manier van blended learning online worden gegeven. Klassikale lessen en cursussen beginnen dan ook langzamerhand verleden tijd te worden. Het internet biedt vele middelen waardoor het mogelijk is om op veel verschillende manieren dingen te leren. Het nadeel aan klassikale lessen is dat het vaak slecht blijft hangen en dat de concentratie kan verdwijnen. Ook wordt er bij iedereen hetzelfde voorgeschoteld.

Blended learning zorgt voor een eigen leerpad

Het grote voordeel aan blended learning is dat iedereen op zijn of haar eigen manier bepaalde lesstof tot zich kan nemen. Een cursist of docent kan bepaalde middelen beschikbaar stellen om tot een bepaald eindresultaat te komen. Dit kunnen de meest uiteenlopende middelen zijn. Zo kan iemand het leuker vinden om naar video’s te kijken, terwijl iemand anders juist weer kiest voor een e-learning cursus. Ook een boek kan gewoon worden toegevoegd aan dit pakket, zodat de leerling ook die keuze nog heeft. Het hebben van persoonlijke voorkeuren is normaal. Het belangrijke hieraan is dat we weten wat er nodig is om bepaalde kennis tot je te nemen. Zo kan iedereen zijn of haar eigen leerpad creëren terwijl hetzelfde eindresultaat wordt bereikt.

Monitoring

Ik kwam een uitstekend systeem tegen die ervoor zorgt dat blended learning goed gemonitord kan worden. Op Myacademy.com kunnen cursusleiders, trainers, docenten en anderen die daar in geïnteresseerd zijn zich aanmelden voor het LMS-systeem. Hier wordt een enorme bibliotheek beschikbaar gesteld waar een pakket uit kan worden samengesteld. De cursusleider kan de leerpaden van de verschillende cursisten inzien. Je hoeft alleen maar een einddoel in te stellen. Krijg jij er al zin in?