De uren die ik doorbreng op een bureaustoel zijn bijna ontelbaar. Als auteur heb ik voornamelijk werk achter de computer te doen en een passende bureaustoel is dan natuurlijk heel erg belangrijk. Zo’n stoel is trouwens ook een belangrijk punt rond de ARBO wetgeving bij mijn werkgever. Daar zie ik bureaustoelen staan in allerlei soorten en maten. Ik heb lang niet altijd dezelfde en soms merk ik dat aan het eind van de dag. Want een bureaustoel moet passend voor jou zijn. En natuurlijk hebben we tegenwoordig ook nog een andere eis. Hij moet ook wel een beetje leuk staan in jouw stijlvolle interieur.

Zit hij lekker?

Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat een bureaustoel goed moet zitten. Velen van ons met een kantoorbaan of een schrijvend beroep zitten uren op zo’n stoel. ARBO technisch zijn er flink wat regels waaraan een stoel moet voldoen. Zo moet de stoel in hoogte verstelbaar zijn. Als je zit moeten je bovenbenen horizontaal zijn en je onderbenen verticaal waarbij je voeten op de grond moeten kunnen staan. Je knieholten moeten los zijn van  het zitvlak omdat ze anders beknelt kunnen raken. Je rug moet helemaal ondersteund worden en er mogen geen rake knikken in de rugleuning zitten. Ook aan de lengte van de rugleuning en van de armsteunen zijn eisen gesteld. Je armen moeten voldoende ondersteund worden. Verder moet de stoel vijf wieltjes hebben zodat je zo dicht mogelijk bij het bureau kan zitten. Al met al een technisch verhaal waar je soms het beste een deskundige voor kan inschakelen. Want of jij goed zit in die ene specifieke stoel hang ook af van bijvoorbeeld je lengte en postuur.

Is de bureaustoel mooi?

Vroeger had je niet zo veel keus aan bureaustoelen. Qua kleur waren ze meestal zwart of bruin en daar moest je het maar mee doen. Inmiddels is dit helemaal anders. Zelfs zoiets functioneels als een bureaustoel is nu een stijlobject. En dat is maar goed ook want die oude bureaustoelen zijn natuurlijk niet om aan te zien. Gelukkig zijn de meeste bureaustoelen ook niet meer van die grote, zware objecten. De meesten zijn licht, hebben een mooie vorm en je kunt nu ook leuke kleuren bestellen voor je stoel. Zo wordt ook je werkkamer een prettige ruimte om in te verblijven. Maar het belangrijkste blijft toch comfort. Stijl is belangrijk, maar denk vooral ook aan je lichaam. Koop een stoel waarin je goed zit en kijk dan pas naar de stijl!