Streetwear wordt steeds populairder als modekeuze, en daar zijn verschillende redenen voor. Het terugkomen van stromingen die als de voorgangers van streetwear waren telt zeker mee. Denk hierbij aan rappers, sporters en andere bekende personen. Dure merken zijn steeds meer streetwear gaan ontwerpen. Balenciaga, Givenchy en andere merken gebruiken verschillende elementen van de streetwear in hun collecties. Een aantal jaar terug werd dit soort kleding vooral geassocieerd met tieners, maar dit gaat al lang niet meer op. Het is lastig om precies uit te leggen wat streetwear nou is, zeker ook omdat het meer een los collectief is. Toch zijn er bepaalde kledingstukken en stijlen aan te wijzen die absoluut als streetwear gelden. Er zijn een aantal principes die aan de basis van streetwear staan, en daar ga ik het hier over hebben.

Baggy kleren

Streetwear zoals we die van vroeger kennen zagen we vooral bij skaters. Erg losse kleding was met name rond het jaar 2000 erg populair. Een gedeelte hiervan is blijven hangen in de streetwear mode van vandaag, al is het minder overdreven. De kleding hangt over het algemeen lekker los rond het lichaam, al is er tegenwoordig wel meer aandacht voor de details. Het is gewoon heerlijk om een shirt of een broek te kunnen dragen die ontzettend comfortabel zit. Gelukkig kan je dus zowel modebewust als comfortabel rondlopen in streetwear.

Minimalistisch design

Deze regel gaat niet altijd op, want zeker de duurdere merken kunnen vrij extravagant zijn. Toch is het in de regel zo dat streetwear een vrij minimalistisch, en soms ook futuristisch design heeft. Een goed voorbeeld hiervan is Malelions. Een Malelions shirt zal bijvoorbeeld op een stylistische manier het logo of de merknaam op het shirt hebben geprint, en verder is er geen wild patroon. Een bepaald merk als vaste waarde kiezen is ook iets dat echt bij streetwear past. Uit elke nieuwe collectie zijn wel weer een paar kledingstukken zijn die goed in de smaak vallen.

Trainingsbroeken

Waar het vroeger misschien als asociaal werd gezien om dagelijks in een trainingsbroek rond te lopen is dat tegenwoordig heel anders. Grote merknamen hebben complete collecties ingericht op het maken van goede trainingsbroeken. Deze sweatpants passen vaak erg goed bij verschillende soorten outfits. Zelfs bij een nette gelegenheid kan je met de juiste trainingsbroek gewoon voor de dag komen. Aan de andere kant past het natuurlijk ook goed bij de bijbehorende sweater! Het mooiste aan deze trends vind ik zelf wel dat de meest comfortabele kleding steeds beter geaccepteerd wordt.