De kans is groot dat je nog nooit palmolie hebt gezien, maar het wel hebt gegeten. Palmolie wordt gezien als een wondermiddel. Veel mensen weten niet wat palmolie is en waarvoor het wordt gebruikt. Dat is ook niet zo vreemd aangezien je palmolie niet kan kopen in een supermarkt of een andere winkel. Hier vind je 5 feiten over het wondermiddel palmolie. 

40% van de producten bevat palmolie 

Veel mensen weten niet dat palmolie voor letterlijk alles gebruikt kan worden. Het wordt daarom ook een wondermiddel genoemd. Het is namelijk zo dat minimaal 40% van de producten die jij bij een supermarkt bij jouw in de buurt kan vinden palmolie bevatten. Dit zijn niet alleen producten zoals schoonmaakmiddelen of voedingswaren zoals noodles, maar ook cosmetische producten.

Palmolie komt van de palmolie boom

Als jij je afvraagt waar palmolie vandaan komt, dan is het fijn om te weten dat palmolie afkomstig is uit de palmolie boom. Deze prachtige palmboom kan ongeveer 25 jaar oud worden en kan na enkele jaren al vruchten produceren. De vruchten bevatten een zeer hoog gehalte aan vetten en daar word palmolie van gemaakt. Helaas is het niet de moeite waard om deze vruchten te eten want ze smaken nergens naar. 

Duurzame palmolie zorgt ervoor dat boeren een beter leven hebben 

De meeste soorten palmolie zijn afkomstig uit Brazilië en dat heeft veel boeren geholpen om een beter leven te kunnen leiden. Echter, dit is nog meer verbeterd door bedrijven die alleen duurzame palmolie willen inkopen. Zij geven de boeren namelijk een betere prijs, investeren in de boeren en apparatuur, maar gaan ook de enorme ontbossing tegen. Nederland is een van de grootste importeurs als het om palmolie gaat en steeds meer bedrijven in Nederland willen alleen palmolie hebben dat op een duurzame manier is geproduceerd.

Ontbossing word steeds minder 

Veel mensen weten dat palmolie verantwoordelijk is voor ontbossingen op grote schaal. Dit heeft ermee te maken dat landen als Brazilië de vraag niet meer aankunnen en er steeds meer oerwoud verdween. Door inzet van de landen die alleen duurzame palmolie willen inkopen, word er steeds minder bos gekapt en dat is belangrijk want palm oil deforestation was echt een zeer groot probleem. Bedrijven die palmolie importeren gaan vaak zelf kijken op de plantages. Op deze manier weten bedrijven zeker dat de palmolie die zij inkopen op een duurzame manier geproduceerd is.