Omdat de lente al gearriveerd is, en de zomer eraan komt, wil jij natuurlijk wel dat jouw tuin er tip top uit ziet. En daar kan je geen ongedierte of andere plagen bij gebruiken. In deze blog gaan we kijken hoe je engerlingen en emelten bestrijden er aan toe gaat. 

 

Engerlingen bestrijden doe je met aaltjes

Wanneer jij engerlingen wilt bestrijden, moet je eerst wel goed duidelijk hebben wat engerlingen zijn. Engerlingen zijn namelijk ondergrondse levende larven van kevers die tot de familie van de bladsprietkevers behoren. Wanneer je engerlingen in je tuin hebt, richten deze schade aan je planten aan doordat zij de wortels en andere ondergrondse delen van jouw planten aanvreten en beschadigen. Dit komt vooral voor in de periode tussen juli en september. Dus wanneer je er nu iets aan gaat doen ben je er wel lekker op tijd bij uiteraard. 

Maar hoe kan je engerlingen dan aanpakken? Wanneer je last hebt van engerlingen, dan kan je gebruik maken van hun natuurlijk vijand. En die natuurlijke vijand zijn aaltjes. Ook wel nematoden genoemd. Aaltjes zijn microscopische kleine wormpjes die je met je blote oog niet kan zien. Deze zijn van nature al in de bodem aanwezig. Maar wil je ze toch een handje helpen? Dan kan je zelf deze aaltjes natuurlijk nog halen om de plaag goed tegen te gaan.

 

Emelten in de tuin? Dit kan je er tegen doen

Wanneer je last hebt van emelten, dan heb je last van vraatzuchtige larven van de langpootmuggen. Vraatzuchtig, dat klinkt natuurlijk super heftig. Maar emelten brengen schade aan jouw planten en gazon in de tuin. En dat wil je het liefst natuurlijk voorkomen. Hoe je kan zien dat je last hebt van emelten? Dat zie je aan aangevreten planten en plekken op je gazon. Het jonge groen is namelijk hun favoriete maaltijd om zich op te storten en die kan je in de lente veel zien gebeuren. Vooral omdat alle planten en bloemen dan in de bloei komen te staan. 

Emelten kan je, net als engerlingen, bestrijden met aaltjes. Want ook deze aaltjes zorgen ervoor dat jouw emelten plaag weg gaat. En hoe ze dat doen? De aaltjes die je hiervoor nodig hebt zijn zo minuscuul klein dat ze bij de emelten binnen dringen en daar een bacterie achterlaten die de emelten laat sterven. En dit gebeurt dan allemaal op een natuurlijke manier, wat natuurlijk ook beter is voor de natuur. En zo zorg jij voor een mooie strakke tuin deze lente en zomer.