Industrieel ontwerp, ook wel industrieel (product)ontwerp, productontwerp of (industrieel) ontwerp genoemd, is het ontwerpen van batches of series van geïndustrialiseerde producten. Voorbeelden van dergelijke producten zijn stofzuigers, koffiezetapparaten, maar ook rollators, laptoptassen en bureaustoelen.

De ontwikkeling van industrieel ontwerp is het resultaat van de industriële revolutie, toen deze verschoof van handmatige productie (elk stuk is uniek) naar massaproductie (elk stuk is hetzelfde als de verwachtingen van de ontwerper).

Industrieel ontwerpen is de technische vaardigheid om de vorm en functie van een object of product te bepalen. Dit is een moeilijke combinatie van de esthetische en functionele kenmerken van het product. Het moet zowel mooi als praktisch zijn, daarnaast moet het maakbaar zijn (tegen een redelijke prijs).

Bij industrieel ontwerpen gaat het altijd om massaproductie, het is dus geen eenmalig product. Bij industrieel design is het eerste wat opvalt het uiterlijk en de uitstraling van het product. Maar ook voor een ontwerper is het belangrijk dat zijn product wordt vervaardigd, verkocht en gebruikt wordt of kan worden. Het productieproces, materiaalkeuze, ergonomie, planning en marketing komen aan bod in de onderwerpen industrieel ontwerpen.

Industrieel ontwerpers ontwerpen niet alleen nieuwe producten, maar proberen ook bestaande producten te verbeteren door nieuwe materialen, vormen of technieken toe te passen. Zij moeten rekening houden met de wensen en mogelijkheden van gebruikers en fabrikanten. Het ontwerp moet rekening houden met de smaak van het publiek en bestaande stijlen en designtrends.

Bij productproductie en -verkoop hoort ook ontwerp. Ontwerpers moeten ook rekening houden met de levensduur en afwerking van het product. Als het product na vele jaren gebruik moet worden vervangen, moeten de onderdelen worden overwogen voor degradatie of mogelijk hergebruik (recycling).

Industriële huisstijl

Tegenwoordig vind je industriële producten terug in veel huishoudens, het wordt vaak met de stijl modern gecombineerd. Voorbeelden van producten die hierbij passen zijn bijvoorbeeld de stalen schuifdeur (met schuifdeurbeslag), een industriële kapstok, een industriële vloerlamp, stalen balken, veel ramen en zwarte accenten. Daarnaast zijn de woningen vaak ruim ingericht waar bijvoorbeeld stalen schuifdeuren met ramen ook weer voor meer licht inval en een ruimtelijker gevoel zorgen. Om toch wat warmte toe te voegen aan je huis kan je het aankleden met stoere kleden (mooi een vloerlamp), een open haard en een warme kleur op de muur. Je kan beter geen wit licht gebruiken, kies een warme kleur licht die mooi bij de kleuren in je interieur passen. Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de mogelijkheden zodat je zeker weet dat je een goede keuze zult gaan maken.