Energie besparen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Gelukkig zijn er talloze manieren om dit te bewerkstelligen zonder dat je daarbij in moet leveren op comfort. Denk bijvoorbeeld aan slimme gadgets die je huis efficiënter maken of kleine aanpassingen in je dagelijkse routine. Het mooie is dat je vaak met een paar eenvoudige stappen al een groot verschil kunt maken.

Een slimme thermostaat kan bijvoorbeeld leren van je gedrag en zorgt ervoor dat de verwarming niet onnodig aan staat. LED-lampen verbruiken een fractie van de energie van traditionele gloeilampen en gaan veel langer mee. En wat dacht je van een waterbesparende douchekop? Je merkt nauwelijks verschil, maar je bespaart wel degelijk op zowel water als energie.

Daarnaast zit energie besparen soms in kleine dingen. Trek een extra trui aan in plaats van de verwarming hoger te zetten, of zet apparaten die je niet gebruikt helemaal uit in plaats van op stand-by. Deze gewoontes kosten niets om te implementeren maar kunnen op de lange termijn flink schelen op je energierekening.

Eenvoudige gewoontes veranderen

Verandering begint bij jezelf. Door proactief om te gaan met de energie die je verbruikt, kun je zonder grote investeringen al besparen. Het uitzetten van lichten in kamers waar niemand is, het gebruik van tijdschakelaars en het vermijden van de droger door kleding aan de lucht te laten drogen zijn voorbeelden van kleine aanpassingen met een groot effect.

Bovendien, door het gebruik van energiemeters of apps die inzicht geven in je verbruik, wordt het nog makkelijker om te zien waar de grootste besparingen te behalen zijn. Inzicht is immers de eerste stap naar verbetering en deze technologieën maken het leuk en uitdagend om je energieverbruik te verminderen.

Isolatie als sleutel tot lagere energiekosten

Een goed geïsoleerd huis houdt warmte binnen tijdens de winter en buiten tijdens de zomer. Hierdoor hoef je minder te stoken of te koelen, wat direct scheelt in de kosten. Dakisolatie, spouwmuurisolatie en dubbel glas zijn klassieke voorbeelden, maar ook het isoleren van leidingen en het dichten van kieren draagt bij aan een betere energie-efficiëntie.

Natuurlijk is isoleren een investering, maar het is er een die zichzelf terugbetaalt. Subsidies kunnen deze kosten drukken en daarnaast verhoogt goede isolatie vaak ook nog eens de waarde van je huis. Het is dus niet alleen goed voor nu, maar ook voor later.

Zonne-energie gebruiken voor een groene besparing

Zonnepanelen zijn misschien wel een van de meest bekende manieren om duurzaam energie op te wekken. De initiële investering kan aanzienlijk zijn, maar dankzij subsidies en dalende prijzen is zonne-energie toegankelijker dan ooit. En wanneer de panelen eenmaal liggen, profiteer je van gratis stroom telkens wanneer de zon schijnt.

Bovendien kan overtollige energie vaak teruggeleverd worden aan het net, waardoor je nog meer kunt besparen of zelfs kunt verdienen aan je zonnepanelen. Gecombineerd met een thuisbatterij kun je zelfs nagenoeg onafhankelijk worden van het netwerk, wat nog eens extra stabiliteit biedt tegen fluctuerende prijzen gas en stroomtarieven. Gecombineerd met een thuisbatterij kun je zelfs nagenoeg onafhankelijk worden van het netwerk, wat nog eens extra stabiliteit biedt tegen fluctuerende prijzen gas en stroomtarieven.

Terugleveren en salderen

Door energie terug te leveren die je niet direct verbruikt, kun je jouw energierekening verlagen en soms zelfs geld verdienen. Met salderen wordt de stroom die je aan het net levert weggestreept tegen de stroom die je afneemt, wat gunstig is voor jouw portemonnee. Hoewel er gesproken wordt over het afbouwen van salderingsregelingen, blijft zonne-energie een slimme keuze voor wie groen wil doen én besparen.

Bespaar door te vergelijken en te switchen van energieleverancier

De prijzen gas en elektriciteit variëren per leverancier. Door jaarlijks energie te vergelijken kan je vaak flink besparen op je energierekening. Het overstappen naar een andere leverancier kan aantrekkelijke welkomstbonussen opleveren of betere tarieven dan wat je momenteel betaalt.

Het klinkt misschien als veel gedoe, maar tegenwoordig kun je online gemakkelijk energieleveranciers vergelijken en overstappen is vaak slechts een kwestie van een paar klikken. Bovendien helpen veel leveranciers je actief met de overstap, waardoor jij er nauwelijks omkijken naar hebt.

Dynamisch energiecontract

In plaats van een vast tarief kun je ook kiezen voor een dynamisch energiecontract waarbij de prijzen fluctueren met de markt. Dit kan voordelig zijn als je jouw verbruik goed kunt afstemmen op momenten dat de prijs laag is. Energie vergelijken dynamisch energiecontract wordt hierdoor wel complexer omdat prijzen continu veranderen, maar voor de slimme consument kan dit juist kansen bieden om meer te besparen.

Houd je energieverbruik in de gaten met deze apps

Er zijn verschillende apps beschikbaar die real-time inzicht geven in jouw energieverbruik. Dit helpt niet alleen om bewustzijn te creëren over hoeveel energie er verbruikt wordt, maar geeft ook handvatten om dit verbruik te verminderen.

Zo kun je bijvoorbeeld alerts instellen bij overschrijding van bepaalde limieten of tips krijgen voor een efficiënter gebruik. Sommige apps laten zelfs zien wat het voordeligste moment is om bijvoorbeeld te wassen of de auto op te laden als je gebruik maakt van variabele tarieven.