Wanneer je wordt ontslagen heb je recht op een transitievergoeding. Met deze vergoeding kan je alles doen wat je wilt. Echter wordt er vanuit de overheid aangeraden om met een deel van het geld een outplacement bureau in te schakelen. Dit wordt gestimuleerd door de fiscale vrijstelling. Deze vrijstelling houd in dat je geen belasting hoeft te betalen over het geld waarvoor je een outplacement bureau inschakelt. Daarnaast is er ook de optie dat de werkgever een outplacement bureau inschakelt bij ontslag. Het kan zijn dat dit vaststaat in de CAO. Wanneer dit het geval is, is de werkgever verplicht dit te doen bij het ontslag. 

Wat is outplacement? 

Outplacement is een dienst die wordt aangeboden op het moment dat er ontslag dreigt of al is ontslagen. De reden dat je hiervoor een bureau inschakelt is dat deze je kan helpen met het vinden van jouw volgende baan. Dit wordt gedaan door middel van een aantal gesprekken met een consultant. Deze zal je ondersteunen in het doorlopen van het proces. 

Tips voor re-integratie en outplacement van spoor 2

Wanneer je langdurig ziek bent en spoor 1 hebt doorlopen. Ga je over op spoor 2 re-integratie. Dit houdt in dat je samen met je werkgever gaat zoeken naar een nieuwe baan voor jou. Aangezien dit lastig is heb ik hier een aantal tips voor je die kan helpen met het vinden van deze nieuwe baan. De eerste stap bij het vinden van je nieuwe baan is om erachter te komen wat je wilt doen. Wat kan helpen is om een lijst te maken van je vaardigheden, sterke en zwakke punten. Als je het moeilijk vindt om je sterke en zwakke punten te achterhalen, vraag dit dan aan iemand die dichtbij je staat. Dit kan zijn een vriend/vriendin maar ook je kinderen zouden hierbij kunnen helpen. Zij hebben misschien een ander perspectief dan jij.

Achterhalen welke baan bij jou past

Je kan op verschillende manieren erachter komen welke baan het beste bij je past. Echter moet je er wel rekening mee houden dat je sommige banen niet meer aankan. Dit om te voorkomen dat je in dezelfde situatie terecht komt waar je al in zat. Een goede manier om erachter te komen welke baan je leuk zou vinden is om te gaan zoeken op het internet. Hier staan vaak omschrijvingen van banen. Wanneer deze omschrijving goed bij je past kan je vragen of je een dagje mee kan lopen.