Een gordijn kan veel verschil maken in een kamer, ook al zal dit niet voor iedereen even duidelijk worden. Het hebben van gordijnen helpt met de akoestiek in een kamer, houdt de zon uit en zal het ’s avonds, wanneer het wat donkerder is, gezelliger maken in huis. Gordijnen shoppen is dan misschien niet de leukste activiteit om te doen. Iemand komt al snel uit op standaard, stoffen gordijnen die verticaal gesloten worden. Hier zijn twee andere opties die overwogen zouden kunnen worden wanneer er een nieuw setje gordijnen gewenst is.

Plissé gordijnen

Plisse gordijnen zijn een type zonwering die horizontaal naar beneden kunnen worden gehaald. Anders zitten deze opgevouwen bij een rails boven het raam. Zo worden de gordijnen netjes opgeborgen en kan er daarnaast gebruik worden gemaakt van andere soorten gordijnen voor een andere look of extra zonwering.

Plissé gordijnen kunnen gemaakt worden van verschillend materiaal. De standaard gordijnen hebben een enkele laag stof en kunnen hierdoor wat lichtdoorschijnend zijn. Dit zit er erg mooi uit op een zonnige dag. Een extra laag zonwering komt door honingraat plisségordijnen. Deze hebben een dubbele laag stof, wat voor een hogere isolatiewaarde zorgt. Bij verduisterende honingraat stoffen zit er een blackout laag tussen de twee lagen stof. Deze gordijnen zorgen dus voor complete verduistering.

Voor elk raamtype zijn plissé gordijnen geschikt. Ze worden bediend door middel van een handgreep, koord- of elektrische bediening.

Lamellen

Het andere type gordijnen waar we over zullen praten, zijn lamellen. Lamellen staat ook wel bekend als lamellen verticaal of lamelgordijnen. Deze zijn jarenlang erg in geweest, al was de populariteit wat afgezakt. Nu komen de gordijnen weer helemaal in! Dit komt omdat de gordijnen netjes staan in iedere woonkamer. Daarnaast zijn er verschillende soorten lamellen en zijn deze geschikt voor vrijwel ieder raamtype. Een type lamellen zijn de kunststof lamellen. Deze zijn gemaakt van PVC en worden gezien als de klassieke lamellen. Kunststof lamellen zijn waterbestendig en eenvoudig om te reinigen, waardoor deze goed te gebruiken zijn in vochtigere kamers, zoals badkamers. Hiernaast zijn er ook lamellen gemaakt van aluminium of van stof. Stoffen lamellen hebben over het algemeen een warmere uitstraling en verschillen in mate van doorzichtigheid. Lamellen worden verticaal naast elkaar geplaatst in rails. Hierdoor kunnen de lamellen draaien, volledig openen en volledig sluiten. De gordijnen worden bediend door middel van een ketting en koord, maar een elektrische bediening is ook mogelijk.

Dus, zijn deze types gordijnen een goed idee voor het huis?