Thuiswerken is een kunst die nog niet iedereen onder de knie heeft. De een vind het heerlijk dat het reistijd scheelt, dat je je pyjama aan kan houden, dat je tussendoor een wasje kan draaien, en de ander vind het verschrikkelijk en mist het praatje bij het koffiezetapparaat en een plek die je achterlaat nadat je werkdag erop zit in plaats van dat je je laptop dicht klapt en nog steeds op dezelfde bank zit om aan je vrije avond te beginnen. Het grootste probleem met de laatste categorie mensen is dat zij niet weten hoe zij het thuiswerken in moeten richten. We zetten het hier voor je op een rijtje – thuiswerken 101!

Je werkplek

Het belangrijkste aan een goede thuiswerk ervaring is je werkplek. Als je op de bank gaat zitten waar je ook wil ontspannen na een lange werkdag, is het lastig om werk en prive gescheiden te houden. Je zit dan al snel nog met allerlei werk dingen in je hoofd als je 's avonds met je gezin probeert een film te kijken. Of je raakt juist tijdens het werken afgeleid door allerlei dingen die er in huis gebeuren. Zorg dus dat je niet even snel ergens gaat zitten, maar creeer echt even een plekje om te werken. Al schuif je alleen een kastje of tafeltje op, zet je er een andere stoel voor, of installeer je een extra lampje – maak een kleine ritueel voor jezelf waarmee je je werkplek op en af kan bouwen, zo voelt het voor jezelf alsof dit echt een apart stuk van je dag is – net als dat je op kantoor de deur opent bij binnenkomst en weer achter je dicht doet als de dag erop zit. 

Je instelling

Het is ook belangrijk hoe je er zelf in staat. Inmiddels duurt het helaas al zo lang dat we moeten beginnen te accepteren dat thuiswerken voorlopig echt nog niet zal verdwijnen – zelf na de coronacrisis zal het voor een groot deel zo blijven gaan. In plaats van je te blijven verzetten tegen dingen die je misschien vervelend vind, probeer juist open te staan voor verandering en verbetering. Heb je moeite met werken met Microsoft teams? Durf te vragen aan je collega's of ze je hiermee kunnen helpen. Of schrijf je bijvoorbeeld in voor een Canva cursus om te zorgen dat je vanuit huis dezelfde tools hebt als op je werk om je werk goed te kunnen doen. Uiteindelijk is het voor jezelf ook alleen maar fijn om deze middelen tot je beschikking te hebben!