Beveiligingscamera’s bieden gemoedrust in een tijd waarin u zelf niet meer dagelijks in het bedrijfspand aanwezig bent. Maar beveiligingscamera’s dienen zorgvuldig opgehangen te worden. Een goed geplaatste camera kan zomaar het verschil zijn tussen een inbreker stoppen of juist aantrekken. In deze blog leest u meer over het juist plaatsen van beveiligingscamera’s, thuis of op het werk.

Hoogte en zicht

Wanneer u een camera ophangt, houdt er dan rekening mee dat de camera boven een bepaalde hoogte wordt geplaatst, zodat het buiten het bereik is van inbrekers. Let daarbij ook op de omgeving. Een vensterbank kan eenvoudig als opstapje worden gebruikt, een hek kan in worden geklommen. Zodoende kan alsnog de camera worden ontmanteld.

Hoogte alleen is niet genoeg. Logischerwijs dient u de camera ook zo te plaatsen, dat deze een breed zicht biedt. Vaak betekent dit in de hoeken of op kasten van een ruimte. Of kies voor een dome camera, met een 360 graden gezichtsveld. Zo worden blinde vlekken in het gezichtsveld voorkomen.

Deur openingen

Wist u dat ruim dertig procent van alle inbrekers gewoon door de voordeur naar binnen loopt? Met name bij een woningroof. Dat komt omdat voordeuren een kwetsbaar deel zijn van de woning. Daarom is het altijd raadzaam een camera te plaatsen bij de hoofdingang. Ongeveer een vijfde van de inbrekers weet zich een weg te vinden via de achter- of zijdeur. Idealiter plaatst u daarom een camera in de buurt van iedere deur, zodat iedere toegangsmogelijkheid in de gaten wordt gehouden. Door bij alle deuren een beveiligingscamera te plaatsen, kunt u zo’n tachtig procent van de inbraken voorkomen.

Ramen

Vergeet daarnaast niet de ramen te controleren. In een kwart van de gevallen verkiezen inbrekers het raam boven een deur. Bijvoorbeeld wanneer deze frequent wordt open gelaten, niet goed zichtbaar zijn vanaf de straat, of is voorzien van slecht hang- en sluitwerk.

Binnen- en buiten

Niet alleen in huis bevinden zich waardevolle objecten. Naast auto’s en fietsen bewaren veel Nederlanders ook bijzonder veel waardevolle spullen in hun garage. Zorg daarom dat er niet alleen camera’s geplaatst zijn bij de ingangen naar huis, maar ook naar de garage. Een oprit met beveiligingscamera en licht dat bij beweging aanspringt schrikt tevens veel inbrekers bij voorbaat af.

Denk aan de privacy van de buren

De toegenomen populariteit van beveiligingscamera’s heeft ook de geschillen tussen buren doen toenemen. Bijvoorbeeld wanneer een deel van de tuin van de buren in beeld is. Het is daarom van belang de privacywetgeving eens te bestuderen. Zo dient u de beelden enkel rechtsmatig te gebruiken, bijvoorbeeld om een inbraak aan te tonen. Vaak kunnen burenruzies echter eenvoudig worden voorkomen wanneer deze van te voren zijn ingelicht.

 Ieder huis is anders. En daarom is camera beveiliging maatwerk.Om zwakke plaatsen van uw beveiliging in kaart te brengen, kunt u daarom altijd overwegen een expert te raadplegen.