Als mensen aan het einde van hun leven wordt gevraagd wat hun leven de moeite waard heeft gemaakt, noemen ze vaak als eerste de relaties met andere mensen. Een hechte vriendschap, een grote liefde of een reeks onzelfzuchtige daden om een ander te kunnen helpen. Dat is waar het leven in de kern om draait. Dit vind ik een mooie leidraad om tijdens het leven in mijn achterhoofd te houden. En hoewel ik nog niet aan het einde van mijn leven sta, kan ik mij er mijn vooralsnog wel in vinden. In deze blog wil ik hier echter iets aan toevoegen.

Een band tussen mens en mens en die tussen mens en fenomeen

Een leven zonder de band met andere mensen is niet de moeite waard, maar een leven zonder de aardse fenomenen te ervaren is dat ook niet. Het geklater van een waterval, de geur van gras en de warmte van het zonlicht. Zonder zintuiglijke ervaringen is het leven ook tamelijk kaal en leeg. De zon is denk ik het belangrijkste van alle fenomenen. De zon toont alle andere aardse pracht in de mooiste kleuren. Vandaar dat ik zou willen stellen dat het ware geluk in het leven niet alleen bestaat uit contact met andere mensen, maar ook uit het genieten en het beschermen van alle aardse pracht die we op onze planeet kunnen ervaren. De zon hoeft niet beschermd te worden. Die beschermt zichzelf wel!

Maar soms is er ook een zonwering nodig

Natuurlijk is er enige nuance van toepassing in deze filosofische overpeinzingen. Iedereen (sommige mensen meer dan andere) wil wel eens alleen zijn. Er zijn momenten waarbij alleen zijn het allerfijnste is wat er is. Hetzelfde geldt voor de zon. Meestal zet hij de aardse fenomenen in het fraaiste licht, maar soms schijnt hij verschrikkelijk in je ogen. Op die momenten laat je de zonwering neer. De zonwering als metafoor voor de nuance in wat het leven mooi maakt is denk ik wel een goede. Ook niet-metaforisch is het natuurlijk waar. De komende maanden kunnen we hopelijk weer flink van de zon genieten, maar tegelijk is het handig om een zonwering aan te schaffen om het huis koel te houden. Op Verano.nl vind je zonweringen, screens en schermen in alle soorten en maten. Door de zon op sommige momenten buiten te houden, komt er meer ruimte voor privacy, meer verkoeling en meer besparing van energie. Zelfs je beste vriend wil je af en toe buiten houden!