Een goede bank moet voldoen aan een aantal eisen. Ten eerste, kijk eens naar je favoriete houding. Ga je voor ultiem zitcomfort en hou je van een goede, stevige zit? Of hang je liever onderuit op je bank? Als je een bank uitzoekt moet je testen. Zitten, hangen en ja, ook liggen. Want geef het maar toe, ook jij vindt het heerlijk om af en toe eens weg te dommelen op de bank.

Materiaal

De volgende stap is het kiezen van het materiaal. Een lederen bank is uiteraard wat kostbaarder dan de kunstleren versie. Leer, kunstleer of stof, het kan allemaal. In de zomer kan leer wat plakkerig aanvoelen als je in je korte broek op de bank gaat zitten. Wat geldt voor elke bank, maar zeker voor de (kunst)lederen bank: pas op met scherpe voorwerpen. Heb je huisdieren? Schat dan in hoe groot de kans is dat je bank onder de krassen en scheuren komt te zitten. Bedenk dat een leren bank kan verkleuren of uitdrogen als er direct zonlicht op valt. Zorg dus voor goede zonwering. Plaats je bank ook niet te dicht bij de kachel.

Meten is weten

Welke bank past het best bij jouw stijl en interieur? Het antwoord op die vraag hangt af van een aantal factoren. Hoeveel zitplaatsen heb je nodig? Wil je een recht exemplaar of moet het een hoekbank worden? Moet de rugleuning verstelbaar zijn? Hoe groot is de huiskamer?
Hoe groter de huiskamer hoe meer bank je kwijt kunt. Soms blijkt het lastig een bank te vinden met de gewenste afmeting. Overweeg dan een bank op maat te laten maken. Zo kun je je bank perfect laten aanpassen aan jouw ruimte. Kijk ook eens naar de zitdiepte die je prettig vindt. Kies een kleur die past bij de stijl van jouw interieur. Kies je voor een stoffen bank dan kun je het bij effen houden maar je kunt ook kiezen voor een vrolijk of juist voor een klassiek dessin. Wat mag jouw bank uitstralen?

Middelpunt

De plaats van de bank in je huiskamer is belangrijk. Deuren moeten goed open kunnen. Zorg voor voldoende ruimte rondom de bank. Bepaal welke elementen in de huiskamer belangrijk zijn. Kijk je graag televisie dan ligt het voor de hand dat de tv goed zichtbaar is vanaf de bank. Dat is minder belangrijk als je meestal films kijkt op je tablet of liever de avonden doorbrengt met een boek of babbelend met elkaar. De bank als centerpiece van je huiskamer. Alles speelt zich af op en om de bank. Je zit erop met je familie en vrienden, vertelt elkaar je verhaal. Vreugde en verdriet, we delen het op de bank. Als je bank eens kon praten…