Stel, je wilt een echt stijlvol huis hebben. Zo’n huis waarin mensen binnenkomen, en dan wel direct wat moeten zeggen over hoe mooi het is ingericht. Een wauw-factor huis. Dat is toch waarom je op deze blog bent? Je kunt namelijk met een juist stappenplan heel ver komen. Je kunt je hele huis zelfs inrichten aan de hand van dat stappenplan. Het is heel simpel, eerst laat je je inspireren, daarna maak je een schets, en bij het inrichten zelf doe je eerst de vloer en daarna de muur. Simpel toch? Of toch niet? Je leest het in ieder geval hieronder.

Inspiratie

De meest voor de hand liggende stap in het stappenplan, is je laten inspireren. Doe dit dan ook zo veel mogelijk. Je wilt eigenlijk alle opties die je hebt uitpluizen. Je creëert een verzameling aan dingen die je zelf mooi vindt. Zo leer je ook gaandeweg ontdekken wat nou echt je smaak is. Maak een map op je computer, of een offline map, waar je alle snippets in plaatst. Schrijf ook erbij welk element je er precies mooi aan vindt. Is het de kleur, de textuur, de witruimte tussen de meubels? Als je genoeg verzameld hebt, ga je uit je verzameling kiezen. Er komt dan een grove schets van wat je zoal in je huis wilt.

Schets

Je hoeft niet letterlijk te schetsen. Er zijn niet veel mensen die mooi kunnen tekenen en ik ga er niet van uit dat jij er een van bent. Wat ik hiermee bedoel, is dat je de spullen gaat verzamelen die je graag wilt hebben. Zorg dat je weet waar je ze kunt kopen. Bedenk globaal waar je ze wilt hebben. Ook is het in dit deel heel belangrijk om je kleurenschema te bepalen. Kies één accentkleur en een rustigere kleur om deze te complementeren. Kies je als je accentkleur bijvoorbeeld geel, dan staat grijs mooi erbij. Je kunt ook je kleurenschema bepalen aan de hand van items die je mooi vindt. Ben je bijvoorbeeld helemaal weg van een rode retro bank, dan wordt rood dus je accentkleur. De rustige kleur die bij rood hoort is gebroken wit of beige.

Eerst de vloer, dan de muur

Nu komt de laatste fase, het echte inrichten. Je gaat al je mooie spullen in het huis zetten. Het belangrijkste hierbij is dat je eerst alles wat los staat neerzet. Dit zijn dus je banken, je planten, je koffietafeltje, enzovoorts. Pas wanneer alles staat weet je ook of je kleurenschema nog mooi is. Je kunt muren pas verven nadat je weet waar alles moet komen te staan en hoe het eruit ziet. Ook dan kun je pas planken en kastjes ophangen. Dan moet alles weer eruit, maar je weet in ieder geval zeker wat het eindresultaat zal zijn. Dat is hoe je echte stijl creëert in je stek.