Als je lang voor iets spaart, is het moment dat het eindelijk gaat gebeuren vaak net zo leuk als wanneer het klaar of af is. Zeker in het geval van verbouwen. Bij mij was dit in ieder geval de zaak afgelopen lente. Na jaren in een huis gewoond te hebben met een keuken die als een doorn in het oog was, kwam de verandering. We gingen de keuken aanpakken en laat me je vertellen over de beste keukenbeslissingen die wij gemaakt hebben. Dat weet je namelijk vaak pas achteraf, dus dan kan ik al jullie aspirerende keukenverbouwers een beetje informeren.

Een eigen eiland

Voor mij was ruimte heel belangrijk. Ik kook graag en wilde daar ook van kunnen genieten. In de vorige keuken was het aanrechtblok heel smal en er was überhaupt weinig ruimte, dus dat werkte niet echt lekker. De ruimte van onze keuken was heel ruim maar de keuken was heel klein. Ik weet niet wie dat ooit bedacht heeft, maar ik snapte er niets van. Daarom stond mijn wens voor een eigen eiland hoog op de lijst. Een eigen kookeiland wel te verstaan. Een kookeiland ziet er heel mooi uit en kan als meer dingen dienen dan enkel een aanrecht. Het kan bijvoorbeeld ook fungeren als ontbijttafel.

Spullen waar je op kan bouwen, of… koken

Daarnaast is de juiste apparatuur natuurlijk heel belangrijk. Je moet wel kunnen bouwen op de dingen waar je op gaat koken. Snap je het nog? Daarnaast wilde we dat de apparatuur die we aanschafte wat extra functies had. Dan konden we na jaren weer wat experimenteren met nieuwe gerechten. Zo kun je een stoomoven namelijk heel goed gebruiken voor het maken van crème brûlée.

Work hard, play hard

Onze laatste goede beslissing betrof de eethoek. Onze eethoek bevindt zich in een soort gekke hoek in het huis. De tafel stond daar altijd heel raar en het was een beetje een ongemakkelijke bedoening. Het zag er altijd uit alsof het daar niet hoorde. We wilde de eethoek ook na onze verbouwing nog steeds op die plek hebben. We hadden er op andere plekken geen ruimte meer voor en wilde die hoek of inham ook niet leeg laten staan. Bij een meubelmakerij hebben we toen een prachtige bank laten maken en daar een eettafel bij uitgekozen. Nu past de eethoek precies in die hoek en staat het er als een mooi geheel waarvan je het gevoel krijgt dat het zo hoort. Want zo hoort het.