Het toevoegen van een laminaatvloer in uw woning geeft uw interieur een schitterende aanblik. Dit type vloer is verkrijgbaar in diverse mooie prints en in allerlei verschillende kleuren. Zo is er laminaat dat niet van een echte houten vloer te onderscheiden is en zijn er laminaatvloeren met de uitstraling van natuursteen. De vloeren zijn er in meerdere prijsklassen en verschillende diktes. Normaliter is het zo dat hoe dikker het laminaat is, hoe langer het meegaat. Onder iedere laminaatvloer moet een ondervloer worden gelegd en ook zijn er bijpassende plinten te koop. Op deze manier kunt u uw vloer helemaal afmaken. Sommige soorten laminaatvloeren kunnen ook geverfd worden. Dit is ideaal wanneer u na een aantal jaren genoeg heeft van de huidige kleur. Voeg eenvoudig een nieuwe tint toe aan uw laminaatvloer en hij kan er weer jaren tegenaan.

De opbouw van een laminaatvloer

Een laminaatvloer wordt gelegd met platen laminaat. Iedere plaat is opgebouwd uit een aantal verschillende lagen die stevig aan elkaar gelijmd zijn. De onderste laag zorgt ervoor dat de plaat te allen tijde netjes recht blijft. Daarboven gaat een stevige kernlaag van HDF (High Density Fibre Board), wat een combinatie is van houtvezels en hars. Hier bovenop gaat een decorlaag. Deze kan voorzien zijn van verschillende prints, zoals bijvoorbeeld een houtprint of natuursteen dessin. Ten slotte zit er helemaal bovenop de laminaatplaat een kras- en slijtvaste beschermlaag. Deze is transparant, zodat de aanwezige print altijd mooi zichtbaar blijft en is voorzien van een bijpassende structuur.

Laminaatvloeren zijn zeer eenvoudig te leggen

Wilt u een mooie laminaatvloer in uw woning leggen? Dan kunt u dit gemakkelijk zelf doen. Hiervoor brengt u natuurlijk eerst een goede ondervloer aan. Hiermee wordt gezorgd voor een goede demping van geluid en een uitstekende warmte-isolatie. Daarnaast zorgt de ondervloer ook voor een egale ondergrond en beschermt hij de laminaatvloer tegen vocht. Nadat de volledige ondervloer geplaatst is kan het laminaat worden gelegd. Steeds meer laminaat is verkrijgbaar als zogenaamd kliklaminaat. De platen zijn zodanig gemaakt dat ze altijd perfect in elkaar passen. Het meest handige is om in een hoek van de kamer te beginnen met het leggen van uw laminaatvloer. Vervolgens werkt u steeds verder de kamer in. Geregeld zal het nodig zijn om laminaatplanken op maat te zagen, zodat uiteindelijk een 100% passend en prachtig geheel ontstaat. Een laminaatvloer is een prima keuze voor onder meer uw keuken, huiskamer en slaapkamers en kan daarnaast ook op uw trap worden aangebracht. Bepaalde varianten zijn zelfs waterafstotend en hierdoor ook voor de badkamer een uitstekende optie. Een laminaatvloer kan tevens worden gecombineerd met vloerverwarming.