Veel mensen willen investeren in vastgoed of hun woning verhuren. Dat is niet zo gek. Ga maar na: wanneer de rekeningen binnenkomen,  is het fijn om extra huurinkomsten ergens vandaan te halen. Maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je het antwoord op al je vragen rondom dit onderwerp.

Waarom investeren of verhuren soms een goed idee is

Geld investeren in vastgoed of een woning verhuren is om verschillende redenen een goed idee. Ten eerste creëer je er een passief inkomen mee. De huurder betaalt als het goed is iedere maand netjes de huur, die op jouw rekening belandt. Sommige mensen kiezen ervoor om een woning te verhuren omdat ze bijvoorbeeld een tijdje naar het buitenland gaan. Door iemand in jouw woning te hebben ontvang je huurinkomsten, waardoor je altijd een bepaald inkomen blijft houden. Daarnaast is het veilig dat er iemand in jouw huis zit, want daarmee verklein je de kans op inbraken.

Markthuur

Een manier waarop je huurinkomsten kunt verkrijgen is tegen de zogenaamde markthuur. Dit is de prijs waar vergelijkbare woningen voor gaan. Vraag bijvoorbeeld 800 euro huur per maand voor jouw woning. Maar als een vergelijkbaar huis voor 1100 euro per maand wordt verhuurd, kan de verhuurder de huur verhogen tot 1105,50 euro.

Tijdelijke huurkorting

Sommige huurders vragen om zogeheten tijdelijke huurkorting. Dit houdt in dat je de huur tijdelijk kunt laten verlagen of bevriezen. Stel je voor dat de huur 1000 euro per maand is, dan kun je afspreken dat als de huurder een nieuwe huurovereenkomst invult, je hem 150 euro korting op de huur geeft. Daarmee win je het vertrouwen en de loyaliteit van de huurder.

Communicatie tussen verhuurder en huurder

Het is belangrijk om goed te blijven communiceren, of je nu kiest voor geld investeren in vastgoed of een woning verhuren. Daarmee voorkom je onenigheid en een gang naar de rechter. Stel je voor dat je jouw huur wilt verhogen en de huurder het er niet mee eens is. Als de rechtbank het niet met jou eens is, dan zal het de zaak niet behandelen omdat het er niet van overtuigd is dat de huurder in staat zal zijn de huur te betalen. In een dergelijke situatie raden we aan de zaak naar bemiddeling te sturen. Dit is wanneer een neutrale persoon, die geen van u beiden kent, met de verhuurder en de huurder om de tafel gaat zitten om te proberen een oplossing te vinden voor de huurkwestie.