Vaak vinden mensen het lastig om gezond te eten en om gezond eten klaar te maken. Gezond eten is iets dat steeds meer mensen willen doen, omdat zij het kwade van ongezond eten steeds meer inzien.

Ongezond eten is makkelijk en overal te vinden. Vaak bestellen we wat of eten we een hapje op straat als we geen zin hebben om te koken. Vaak is dat ongezond, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. In deze blog ga ik het hebben over waar je op straat ook nog lekker gezond kunt eten, hoe je zelf gezond eten kunt voorbereiden en meer keukeninspiratie.

Gezond eten voorbereiden

Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat je alles zelf moet klaarmaken. Probeer zo min mogelijk kant en klare producten of maaltijden te kopen. Daar zitten namelijk een heleboel kleurstoffen en andere toegevoegde middelen in. Dat is niet gezond voor ons, dus blijf daar zo veel mogelijk van af. Ik ga een paar voorbeelden geven die van belang zijn in alle keukens. Tomatensaus; koop die nou niet van Knorr, maar probeer hem zelf klaar te maken. Het kost misschien wat meer tijd, maar aan het eind zul je merken dat het veel gezonder en lekkerder zal zijn dan eentje uit pak. Wat je ook zelf kan klaarmaken zijn sauzen, sapjes en salades.

Koolhydraten verminderen

Koolhydraten zijn niet perse ongezond, maar toch halen veel mensen deze uit hun dieet. Dit komt omdat er rond gaat dat producten zoals pasta, brood en aardappelen, waar dus koolhydraten in zitten, dikmakend kunnen zijn. Deze voedingsmiddelen worden tegenwoordig vervangen door andere producten. Brood word bijvoorbeeld vervangen door crackers en rijstwafels, rijst word vervangen door quinoa, en aardappelen worden vervangen door extra veel groentes. Dit is inderdaad wat gezonder!

Gezond eten op straat

Ook als je opstap bent en ergens wat gezonds wil eten kan dat! Er zijn genoeg plekjes die hier helemaal op gefocust zijn of die er rekening mee houden. ‘Sla’ is te vinden in Haarlem en Amsterdam. Bij dit plekje kun je je eigen saladebowl samenstellen. Hetzelfde bij ‘Poke Perfect’ in Amsterdam, maar dan met pokebowls. Een pokebowl is een kommetje met rijst en alle ingrediënten die worden gebruikt voor sushi. Zie het dus als een sushibowl. De rijst is natuurlijk te vervangen met quinoa. Je hoeft dus niet altijd een eigen maaltijd voor te bereiden, er zijn genoeg restaurants die er voor je klaar staan als je geen tijd hebt.