… dat is weer een ander verhaal. Want je wilt dat je huis fijn verlicht wordt, maar het moet ook wel weer sfeervol zijn. En waar hang, zet of plaats je de lampen? Kies je voor klassieke hanglampen of voor een industrieel exemplaar? Het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze, maar er zijn wel wat richtlijnen waar je je aan kunt (proberen te) houden. Op die manier zorg je ervoor dat je fijn op de bank kunt zitten zonder dat je het gevoel hebt dat de ondervragingen elk moment kunnen beginnen. Ook zorg je er dan voor dat je je partner aan de andere kant van de bank gewoon ziet zitten.
Hanglampen

Maak een heus lichtplan

Wanneer je “gewoon maar wat doet” zul je altijd zien dat de lampen net op de verkeerde plek komen. En dus niet functioneel genoeg zijn. Dus teken je kamer helemaal uit. Geef op de tekening aan waar het belangrijk is dat er goed licht is. Bijvoorbeeld boven de eetkamertafel. Je wilt immers goed kunnen zien wat je op je bord hebt. Ook in de zithoek is goede verlichting belangrijk. Al is het alleen maar voor die enkele keer dat je ’s avonds wilt stofzuigen. De sfeerverlichting pas je hier weer op aan.

Heb je mooie lampen gezien? Kijk dan goed naar welke lamp erin mag

Want het kan zomaar zijn dat de bedrading niet geschikt is voor een felle lamp. Of dat de lamp niet dimbaar is. En dan zit je alsnog met een lamp die niet precies doet waar jij ‘m voor gekocht hebt. Namelijk fijn licht geven op de plek waar jij het nodig hebt. Ook bij spotjes in het plafond moet je goed oppassen. Zorg ervoor dat je er (redelijk) gemakkelijk bij kunt om de lamp te vervangen (en zorg direct voor reservelampjes!). Als je daar iedere keer een vakman voor nodig hebt, dan gaat het flink in de papieren lopen.

Sfeerverlichting maakt of breekt de sfeer in huis

Want je lampen kunnen er nog zo mooi uit zien, als het licht te fel of te wit is, kan het alsnog zeer doen aan je ogen. En lampen die alleen mooi zijn als ze niet aan staan, daar heeft niemand iets aan. Laat je dus in de winkel of online goed voorlichten (pun intended) voor je overgaat tot de aanschaf van een lamp. Als je het goed aanpakt, dan heb je er jaren plezier van. Op zoek naar mooie sfeerverlichting voor in je huis neem dan een kijkje op Casa-bella.nl.