Vorig jaar zette Apple de gadgetwereld op zijn kop met de nieuwe iPhone X. Dit keer is het de beurt aan Samsung. Met de nieuwe Samsung Galaxy S9 gaat het merk de strijd aan Apple. Deze nieuwe smartphone in de Galaxy reeks en de iPhone X hebben veel overeenkomsten. Het OLED scherm en de nadruk op fotografie bij beide toestellen zijn hier voorbeelden van. Er zijn echter meer verschillen dan overeenkomsten tussen deze twee titanen. Jij vraagt je nu waarschijnlijk af welke je moet kiezen: Samsung of Apple? Samsung Galaxy S9 of de iPhone X? Android of iOS? Om je te helpen bij deze belangrijke beslissing, hebben wij deze twee smartphone vergeleken.

Het ontwerp: Samsung Galaxy S9 versus iPhone X

Laten we beginnen met het ontwerp. De Samsung Galaxy S9 is sinds afgelopen zondag te bestellen bij providers zoals KPN. Het toestel heeft een luxe, maar bekend design. De nieuwe Galaxy smartphone heeft een glazen achterkant, een metalen frame en een gebogen scherm. Wat het ontwerp betreft komt het dus erg overeen met de Galaxy S8. Daarnaast kan de Samsung Galaxy S9 30 minuten tot maximaal 1,5 meter diep ondergedompeld worden. Bovendien is het mogelijk om bij de S9 een koptelefoon aan te sluiten. De iPhone X heeft echter geen koptelefoonpoort meer.

Daartegenover staat de iPhone X met zijn compleet nieuwe ontwerp. Nog niet eerder zag een iPhone van Apple er zo uit als de iPhone X. Helaas is door dit moderne design de koptelefoonaansluiting verdwenen. Niet iedereen is daar even blij mee. Daarnaast is de nieuwste iPhone tevens waterbestendig. Deze smartphone kan op haar beurt 30 minuten lang tot 1 meter diep ondergedompeld worden. Tot slot is de Galaxy S9 iets groter en dikker dan de iPhone X. Daarentegen is de Samsung Galaxy S9 wel minder breed en lichter.

De camera: Samsung Galaxy S9 versus iPhone X

Een ander belangrijk onderdeel van je smartphone is de camera. De Samsung Galaxy S9 en de iPhone X beschikken over twee camera’s aan de achterzijde. Hierdoor krijg je als gebruiker een 2x optische zoomlens. Bovendien biedt dit de mogelijkheid om een scherptediepte effect te geven. Dit effect staat ook wel bekend als bokeh. De camera’s van de Samsung Galaxy S9 en de iPhone X lijken erg op elkaar. Zo hebben beide smartphones twee 12-megapixel sensoren, autofocus, LED dual tone-flitser en optische beeldstabilisatie. Daarnaast heeft zowel de Galaxy S9 als de iPhone een indrukwekkend camera aan de voorkant.

De verschillen wat deze categorie betreft, zitten in de software van de smartphones. Zo biedt Apple de optie “Portret Verlichting”. Dit geeft een effect op je foto’s alsof je gebruik heb gemaakt van studioverlichting. Het zorgt met andere woorden voor een bijna toneelachtig resultaat. Hierdoor lijken je foto’s gelijk erg professioneel. Daartegenover zijn de cameragegevens van de Samsung Galaxy S9 dynamischer. Zo heeft deze smartphone een geweldige laag-licht optie met een F1.5 diafragma-instelling. Bovendien kan je met de S9 super slow-motion video’s maken met 960 frames per second (fps). Dit zagen we nog niet eerder op een smartphone.

Kracht, software en batterijduur

Als volgt moeten de smartphones vergeleken worden op de kracht, software en batterijduur. De Samsung Galaxy S9 werkt op een 10nm 64-bit octa-core Exynos-chipset. De Galaxy S9 heeft 4 GB RAM en de Galaxy S9+ heeft 6 GB RAM. Samsung heeft daarnaast gekozen voor de nieuwste versie Android-besturingssysteem van Google. Daartegenover staat de iPhone X die draait op een A11 Bionoic-processor van Apple. De iPhone heeft 3GB RAM. Dit is dus standaard 1 GB RAM minder dan de Samsung Galaxy S9. Bovendien heeft Apple gekozen voor zijn eigen software (iOS) voor de iPhone X.

Om eerlijk te zijn maakt het niet uit hoe geïntegreerd Samsung Android maakt. De hardware/software combinatie van Apple zal altijd efficiënter en beter zijn wat batterijduur betreft. Om dit grote verschil te compenseren heeft Samsung voor beter materiaal gekozen. Zo heeft de Samsung Galaxy S9 en S9+ een 3000mAh- en 3.500mAh-batterij. Daarentegen heeft de iPhone X maar een 2,716mAh-batterij. Wat de software betreft hebben beide smartphones nieuwe multitasking-functies. Hierdoor is het mogelijk om twee apps naast elkaar op het scherm te draaien. Zo kan je bijvoorbeeld een filmpje kijken en tegelijk e-mails beantwoorden.

Het besluit: Samsung Galaxy S9 of iPhone X?

Naast bovenstaande tegenstellingen en overeenkomsten, zit er uiteraard nog een verschil in de prijs. Zo betaal je ruim 1000 euro voor de iPhone X. Daar staat tegenvoer dat je rond de 900 euro betaalt voor de Samsung Galaxy S9. Bovendien zijn er voor de S9 en iPhone X allerlei andere speciale functies en accessoires. Beide smartphones zijn van het hoogste niveau, dus dat was ook wel te verwachten. Maar wat is ons besluit na deze vergelijking? Wie wint de titanenstrijd? De Samsung Galaxy S9 of toch de iPhone X?

Om eerlijk te zijn is het bijna een onmogelijke keuze. Beide smartphones zijn op veel vlakken bijna hetzelfde, de verschillen zijn minimaal. De beslissende factor is de software. Het komt uiteindelijk neer op de vraag: kies je iOS of Android? Hoewel de iPhone X efficiënter werkt, heeft de Samsung Galaxy S9 meer functies. Als we toch echt moeten kiezen, gaat onze voorkeur uit naar de Samsung Galaxy S9. Uiteraard kan jij een hele andere mening hebben. Het is voornamelijk belangrijk dat jij een smartphone kiest die bij jou past.