Een mooi en gezond gazon is niet voor iedereen normaal. Soms komen er gele en dorre plekken op het gazon en groeit er mos en ander onkruid op. Dat heeft een oorzaak. Vaak komt het erop neer dat de zuurgraad van de bodem niet optimaal is. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de zuurgraad van de bodem optimaal houdt, maar ook hoe om te gaan met emelten, de larven van de langpootmug die een plaag voor je gazon kunnen zijn.

De zuurgraad van je gazon optimaal houden

Groen gras op je gazon is niet vanzelfsprekend. Als het gelig wordt, betekent dit dat de grond zuur is. Je moet dan ook goed de zuurgraad van je gazon bijhouden. Dit meten doe je met een pH-meter of pH-bodemtest. Zodra je de zuurgraad weet kan je dit verhogen met kalk. Dit beschadigt het gras niet. Aan te raden is om het kalkmateriaal zo gelijk mogelijk over het gazon te verdelen.

Hoeveel kalkmateriaal moet je gebruiken?

De norm is om 2 keer per jaar je gazon te kalken. Per keer gebruik je 25 gram per m². Af te raden is om in één keer extra veel kalkmateriaal te strooien. Dat heeft geen zin. De zuurwaarde verandert niet van de één op andere dag. Als je gazon gezond en groen is dan is het aan te raden om 1 keer per jaar het gazon met kalkmateriaal te strooien. Hiermee voorkom je verzuring van de bodem.

Andere problemen die je mogelijk tegenkomt bij je gazon

De pH-waarde is erg belangrijk om je gazon gezond en groen te houden. Maar je hebt ook andere bedreigingen bij een gazon. Als er gele plekken verschijnen en meer vogels betekent dat waarschijnlijk dat je emelten op je gazon hebt. Dit is een grasetend insect. Emelten bestrijden? Lees snel verder.

Wat zijn emelten precies?

Emelten zijn larven van de langpootmuggen. De mug zelf is helemaal niet gevaarlijk, maar dat zijn de larven juist wel. In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen Tipula paludosa en Tipula oleracea. Emelten herken je aan de grijs/bruine kleur en kan gezien worden tussen een kruising van een rups en een worm.

Hoe emelten te bestrijden?

Het verstandigst is om je gazon in de periode van eind augustus tot begin september kort te houden. In deze periode legt de langpootmug eitjes. Als je dit doet, beperk je al veel schade aan het gazon. De ideale omstandigheden voor emelten zijn een zwakke grasmat, zachte winter en natte herfst. Zorg dan ook dat je gazon in topconditie is, met een goede pH-waarde.