Tegenwoordig is er zo veel te maken met stof. Niet alleen alledaagse kleding, ook meubels en dergelijke. Het is niet meer enkel weggelegd voor de vakman. De middelen zijn nu voor iedereen te verkrijgen en de vaardigheid is er één die iedereen onder de knie kan krijgen. Gewoon als hobby. Wat je vooral tegenwoordig veel ziet is zelfgemaakte cosplay kleding. Dit is kleding die een fictief karakter nabootst en wat fans dragen op evenementen en voor wedstrijden. Dit kan je ook kopen maar maken is veel leuker. Hoe ga je hiermee aan de slag?

Al het materiaal…

Voor je begint, is het handig om al het materiaal in huis te hebben. Dit vergt wat voorbereiding want afhankelijk van hoe ingewikkeld de kleding van het karakter wat je gekozen hebt is, moet je van tevoren een plan maken. Een ontwerp bijvoorbeeld en een lijst met materialen die je nodig hebt. Heb je bepaalde stoffen nodig? Zoals canvas stof of linnen stof? Maak je een meubel of accessoire wat tekenend is voor je karakter of alleen de kleding zelf? Dat vraagt wat overweging

…het gereedschap…

Dan is het natuurlijk nog van belang dat je in het bezit bent van het juist gereedschap voor deze ‘klus’. Een naaimachine wordt binnen no time je beste vriend en je hebt genoeg naalden en draden nodig. Vaak kan je op internet een hele set kopen als je net begint. Dan heb je genoeg om uit te testen maar zit je niet met een hele hoop onnodige spullen als je erachter komt dat dit toch niet je ding is. Let bij deze sets wel op de kwaliteit. Net als de kwaliteit van je stof is het belangrijk dat je materiaal ook van een goede stof gemaakt is. Anders kom je misschien in een situatie waarbij je een prachtig stuk stof scheef of geraffeld knipt door de kwaliteit van een oude schaar. Dat willen we natuurlijk niet.

…en het geduld

Dan heb je alles in huis en komt het aan op oefenen, oefenen, en nog eens oefenen. Je kan cursussen doen of zelf uitvogelen hoe alles werkt, dat ligt maar net aan wat jij prettig vindt. In het begin zal het niet zo zijn als de kostuums in de films maar oefening baart kunst en dat is hier niet anders. Eén ding is in ieder geval zeker, een zelfgemaakt kostuum geeft honderd keer meer voldoening dan eentje van internet.