We houden er allemaal van als dingen er mooi uit zien. En dat gaat soms best ver. Je koopt bijvoorbeeld allemaal vitaminen in potjes en zet die dan, op kleur gesorteerd, keurig op een rij. Maar is dat nou echt nodig? Met een goede multivitamine heb je maar één potje nodig en hou je ruimte over voor écht decoratieve dingen in huis. Of bijvoorbeeld een goed gevulde fruitmand. Want al die voedingssupplementen die mensen slikken, zijn die nu echt nodig? Werken ze überhaupt of kun je het ook af met gezond eten? De ervaringen hierin zijn wisselend. En dat kan verschillende oorzaken hebben.

Multivitamine

Er zijn soms situaties die je niet kunt veranderen

En dan zul je ermee moeten leren leven of een omweg zoeken om het probleem op te lossen. Bijvoorbeeld bij de inname van de verschillende vitamines en mineralen. Het zijn kleine dingen, maar ze kunnen een enorme impact hebben op je leven. Wanneer je darmen niet goed werken, gaat een groot deel van de belangrijke voedingsstoffen verloren. Voedingsstoffen die je wel nodig hebt om normaal te kunnen functioneren. Als je een buikgriepje te pakken hebt, weet je dat het wel weer goed komt. Maar wat als je een chronische ziekte aan je darmen of maag hebt?

Dan zul je een andere oplossing moeten vinden

Bijvoorbeeld door de tekorten aan te vullen door het gebruik van voedingssupplementen, indien je huisarts dit ook aanbeveelt. Een goede multivitamine kan in zo’n geval al een groot verschil maken. Let wel: een voedingssupplement is altijd bedoeld als aanvulling op je dagelijkse voeding. Een voedingssupplement kan met andere woorden nooit gezond en gevarieerd eten compleet vervangen. En wat denk je van zonlicht? Ook dat heb je gewoon nodig! Je wordt niet alleen blijer van het zonnetje, maar allerlei processen in je lichaam worden ook aangestuurd door de vitamine uit zonlicht.

Hoe zorg je goed voor jezelf?

Zoals ik hierboven al schreef is gezond en gevarieerd eten het allerbelangrijkst. Maar wat nu als je absoluut geen vis lust? Of als je vegetarisch of zelfs vegan bent? Of als je, zoals ik, door een ziekte bijna geen groenten en fruit kunt eten? Dan zul je, samen met je arts of diëtist, op zoek moeten naar alternatieven. Die zijn heus te vinden, maar je moet wel secuur zijn in wat je wilt gaan innemen. Is het echt nodig? Bouw ik dan geen teveel op? Essentiële vragen waar jij, samen met je arts of diëtist, het antwoord op moet vinden. Ga nooit voor je eigen arts spelen; jij beschikt simpelweg niet over de nodige kennis.