Het rokkostuum, voor een man bestaat er geen chiquere outfit dan dit pak. Het wordt gedragen op formele geesten en ceremoniële bijeenkomsten. Aan de zijde van de mannen wordt in dat geval van de vrouw verwacht dat zij in een lange avondjurk, dus een jurk tot aan de grond, verschijnt. Een rokkostuum wordt vrijwel alleen ’s avonds gedragen. Buitenhuis of overdag kom je dit kledingstuk niet tegen.

 

Rokkostuum en accessoires

 

Het rokkostuum bestaat uit een jas met scherpe punten en lange panden. Je draagt er een gesteven overhemd met openstaande boorden bij, een wit vest, een witte vlinderdas en een zwarte broek met een enkele of dubbele bies aan de zijkant. Daarnaast zijn er nog een aantal accessoires die je verplicht bent te dragen. Denk hierbij aan parelmoeren of ingelegde knoopjes bij het vest, witte handschoenen, een wit pochet en natuurlijk zwarte lakschoenen. Daarnaast horen een witte sjaal, een hoge zwarte hoed en een mantel en wandelstok er ook echt bij. Deze laatste attributen zijn echter steeds meer uit de gratie geraakt. Met een rokkostuum lijk je hoe dan ook zo weggelopen te zijn uit een Brits kostuumdrama.

 

Smoking verdringt rokkostuum

 

Door toedoen van Edward VII, die een hekel had aan formele kleding, werd het rokkostuum verdrongen door een meer informeler jasje, de latere smoking. Maar bij echt officiële gelegenheden moet je er als man toch echt aan geloven. De dresscode is op zo’n moment ‘white tie’. Deze term slaat op de witte vlinderdas die bij het pak hoort. Die vlinderdas strik je bij voorkeur zelf.

 

Zo draag je het

 

De jas van het rokkostuum draag je altijd open. De broek of pantalon is altijd van dezelfde stof gemaakt en heeft geen omslag. Het altijd witte overhemd is gesteven en heeft een openstaande boord met omgeslagen boordpunten. Ook qua schoenen moet je je aan de code houden. Die zijn zwart gelakt zonder opsmuk. Het is ook de bedoeling dat je zwarte sokken draagt. Maar er zijn situaties bekend waarbij de mannen juist met hun sokken een statement maken omdat de andere regels zo vastliggen. Uiteraard ligt dat geheel aan de gelegenheid.

 

Een rokkostuum draag je waarschijnlijk bij hoge uitzondering. Maar houd je hierbij zoveel mogelijk aan de regels. De gelegenheid is er naar.