Je gaat je eerste huis kopen: gefeliciteerd! Alleen zul je dan nog nooit een hypotheek hebben afgesloten en weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Dat wordt je helaas niet zomaar uitgelegd in je dagelijks leven, daarvoor moet je echt op zoek naar informatie. Gelukkig is er nog het internet! De oneindige informatiebron voor dit soort zaken. In deze blog: een stappenplan hypotheek afsluiten. Wat komt er zoal bij kijken, waar liggen de knelpunten bij het afsluiten? Deze vragen worden beantwoord zodat jij hopelijk met een gerust gevoel in je nieuwe stekkie in kunt trekken.

Oriëntatie is de sleutel

De eerste stap van het stappenplan hypotheek, is jezelf oriënteren. Je moet eerst een beeld krijgen van hoeveel je zou kunnen lenen. Ga op zoek naar websites waar je je hypotheek kunt berekenen, zodat je een indicatie hebt. Probeer dan vervolgens dit bedrag te matchen aan huizen.

Ga in gesprek met een adviseur

De tweede stap van ons hypotheek stappenplan is om te gaan praten met een adviseur. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan met je om tafel gaan zitten. Je kunt overigens tegenwoordig zelfs online hypotheekadvies krijgen, maar mijn advies is om toch even fysiek met iemand te gaan zitten. Het gaan praten met een adviseur doe je zodra je een huis hebt gevonden en een bod wilt doen. Je kunt ervoor kiezen om alleen advies te krijgen of ook dat de hypotheekadviseur alles voor je regelt, ook het afsluiten van de hypotheek.

Hypotheek afsluiten

De laatste stap van het stappenplan hypotheek is het daadwerkelijke afsluiten van de hypotheek. Bij dit deel moet je dus alles weten over of je verzekeringen nodig hebt of andere zaken omtrent de hypotheek. Zodra de financiering rond is maakt de notaris het geld over aan de verkopende partij en de Belastingdienst. Daarna kun je gaan tekenen voor het huis. Gefeliciteerd, je hebt een huis gekocht! Met dit simpele stappenplan hypotheek wordt het supermakkelijk.

Stappenplan hypotheek is soms een cyclus

Als je denkt dat je zelfs met dit stappenplan voor je hypotheek niet tot een goede uitkomst bent gekomen, kun je het gaan het herlane. Soms is zo’n stappenplan hypotheek een cyclisch proces, in de zin dat je bij moet stellen. Echter als je goed opgelet hebt en de stappen hebt uitgevoerd, kom je niet voor verrassingen te staan en hoef je bijvoorbeeld niet je hypotheek over te sluiten. Een stappenplan voor je hypotheek was nog nooit zo simpel en succesvol! Geniet van je nieuwe stekkie.