Iedereen die wel eens op vakantie is geweest naar Turkije, Azië of zelfs Barcelona die is er wel eens tegenaan gelopen; straatverkopers. Deze straatverkopers bieden je luxe merktassen en brillen aan voor een spotprijs. Geweldig! Of toch niet?

In 99% van de gevallen gaat het hier om namaakproducten. Goeie namaak dat wel, maar nog steeds namaak. In dit artikel leggen we uit wat Vechain hieraan gaat doen.

Een korte introductie

Vechain is een blockchain bedrijf dat anders is dan de meeste projecten. Veel projecten richten zich namelijk op betalingen (Bitcoin) of gedecentraliceerde applicaties (Ethereum). Vechain richt zich op het in kaart brengen van productieprocessen en distributielijnen richting de consument. De oprichter van Vechain (VEN) is Sunny Lu. Sunny Lu was eerder werkzaal als Innovatie directeur bij het luxe modemerk Louis Vuitton.

Wat kan Vechain betekenen?

Vechain brengt met behulp van verschillende technieken waaronder NFC tags en QR codes een label aan op producten. Elke keer als het product op een nieuwe locatie komt wordt deze gescanned. Wanneer een gebruiker de tag scant krijgt deze een overzicht te zien van bijvoorbeeld alle locaties waar het product is geweest. Zo krijg je een direct inzicht in waar een product is geproduceerd en of het hier om een echt product gaat of om een namaakversie.

Naast locaties kan er ook andere data worden ingeschoten, zoals temperatuur. Dit kan weer gebruikt worden in de voedselindustrie. Wanneer je twijfelt aan de kwaliteit van een product kan je het product scannen waarmee je vervolgens kan zien wat de hoogste en laagste temperaturen zijn geweest waaraan het product is blootgesteld.

Zeer belangrijk

Als Vechain zijn product echt goed werkt hebben zij goud in handen. De wereldwijde markt van namaakproducten is gigantisch. Het kost alleen al de Nederlandse markt 1 miljard € per jaar, volgens een onderzoek van het OHIM. Het Europese Merkenbureau wist ook te melden dat de schade voor de gehele Europese Unie 26 miljard bedraagt! Het is nu wachten tot het project van Sunny Lu echt gebruikt kan worden door bedrijven. Momenteel draait de blockchain op een openbare beta versie.