Dit jaar vier ik mijn vriendschapsjubileum met mijn beste vriendin. Normaal zijn we niet zo van de cadeaus, maar dit jaar vond ik het leuk om haar extra in de watten te leggen. Ik gaf haar een vriendschapsring, om onze vriendschap te vieren. Want zeg nou zelf: wat is er mooier dan vriendschap? Familie kies je niet uit, vriendschap wel. Vriendschap is daarnaast ook heel gezond. Wil je meer weten over vriendschap? Lees dan snel verder.

Langere levensduur

De mens is van nature een gezelschapsdier. Eenzaamheid is slecht voor je gezondheid, dat is wetenschappelijk bewezen. Sociale isolatie zorgt ervoor dat je lichaam stoffen aanmaakt die zorgen dat je sneller hartaanvallen of beroertes krijgt. Het geneesmiddel ligt voor de hand: maak vrienden! Makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je al denken. Voor veel mensen die zich eenzaam voelen is het moeilijk om een praatje te maken of op iemand af te stappen. Als je iemand ziet die zich eenzaam voelt, maak eens een praatje met diegene! Elk mens heeft op zijn tijd behoefte aan een praatje. Misschien maak je diegene zijn/haar dag wel. Dat kan nooit kwaad!

Samenstelling verandert, aantal niet

In de loop van je leven ontmoet je steeds meer nieuwe mensen. Je gaat naar een andere school, sportclub, of je hebt een nieuwe baan. Je krijgt er ook steeds meer vrienden bij,  zou je denken. Maar wat blijkt? Je hebt je hele leven ongeveer hetzelfde aantal vrienden. Je krijgt er natuurlijk wel vrienden bij, maar het aantal vrienden blijft ongeveer hetzelfde. Het is natuurlijk ook niet heel gek, je kan niet elke relatie intensief onderhouden. Als er iemand verhuist, of een vriendschap vervaagt, maak je plaats voor nieuwe vrienden in je leven. En: échte vrienden kan je tellen op één hand!

Mannen vs. Vrouwen

Het zal je misschien niets verbazen, maar vrouwen zijn beter in het onderhouden van vriendschappen dan mannen. Vrouwen hebben vaak intensere vriendschappen. Vaak zijn dit één-op-één vriendschappen. Zo hebben vrouwen vaker een ‘hartsvriendin’, en hechten meer waarde aan een intieme vriendschapsrelatie dan een brede, oppervlakkige vriendenkring. Het belangrijkste vinden vrouwen dat ze hun vriendin kunnen vertrouwen en alles met elkaar kunnen delen. Verder maken vrouwen vroeger hun beste vrienden dan mannen. Één op de drie vrouwen leert haar beste vriendin kennen op de middelbare school. Mannen maken hechte vriendschappen later in hun leven. Kortom, we hebben allemaal behoefte aan (goede) vriendschappen. Daarom heb ik mijn vriendschap dit jaar gevierd met een mooie ring. Ik ben niets voor niets een vrouw.