Een tijdje geleden ben je verhuisd en je hebt je huis helemaal opgeknapt en ingericht naar eigen wens! Je hebt er een mooi droompaleisje van gemaakt. En nu is de tuin aan de beurt. Ook daar wil je een mooi plekje creëren om optimaal te kunnen genieten van een eigen plek onder de zon. Eén van de dingen die hard nodig zijn is het plaatsen van een schutting. Je struint Pinterest af naar allerlei ideeën en gaat op zoek naar hetgeen jij wilt. In dit artikel geven we een aantal tips en ideeën.

Houten schutting

Een van de meest gekozen tuinafscheiding in Nederland is wel de houten schutting. Een houten schutting is gesloten en zorgt voor de nodige privacy. Schuttingen zijn er in diverse vormen, maten en houtsoorten. Zo zijn er schuttingen van vurenhout, grenenhout, hardhout en eikenhout. Elke houtsoort heeft zo z’n voor- en nadelen. Daarnaast kun je kiezen voor houten palen, maar ook voor betonnen palen.

Composiet schermen

Composiet is een combinatie van natuurlijke materialen (bamboe, vlas, hout) en van kunststof. Doordat er gebruik wordt gemaakt van de voordelen van beide producten ontstaat er een degelijk en duurzaam product. Een composieten schutting heeft weinig onderhoud nodig, is makkelijk te reinigen met een hogedrukspuit, is zeer sterk, kleurvast, licht en makkelijk te verplaatsen en gaat minimaal 10 jaar mee. Bovendien is het 100% recyclebaar. Een nadeel van een composieten schutting is dat het minder natuurlijk overkomt dan een houten schutting. Een composieten schutting is in vele kleuren en maten verkrijgbaar.

Gaaspanelen

Een gaaspaneel is een hekwerk gemaakt van gelast metaal, meestal in een houten frame. Het is ideaal om er planten tegenaan te laten groeien, bijvoorbeeld een klimop. Voordeel hiervan zijn dat je een heel natuurlijke omheining hebt. Een gaasscherm is stevig, heeft een lange levensduur, heeft nauwelijks onderhoud nodig en heeft een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Het nadeel is dat als de planten nog niet op de juiste hoogte zijn gegroeid of als de planten zijn uitgebloeid, je geen privacy hebt.

Bamboescherm

Wil je liever een natuurlijke omheining, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor bamboeschermen. Bamboe is oneindig verkrijgbaar en groeit enorm hard, en daarmee is bamboe een heel duurzaam product. Het is slijtvast en heeft een lange levensduur. Bamboe is goedkoop als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding. Een bamboeschutting is verkrijgbaar op een rol, maar ook in een houten frame.

Wilgentakken

Een schutting van wilgentenen is ook verkrijgbaar op rol of in een houten frame. Met een schutting van wilgentenen heb je een natuurlijke en milieuvriendelijke schutting. Wilgentakken zijn afkomstig van duurzaam beheerde bossen en zijn 100% recyclebaar. Met een wilgenscherm heb je ook een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding omdat wilgentakken relatief goedkoop zijn.

Grind- of stenenschutting

Natuurlijk en stoer; je kunt een gaasschutting of een schanskorf plaatsen en deze vullen met grind of stenen. De stenen kun je kiezen in elk gewenste kleur of grootte. Je kunt het helemaal samenstellen zoals je zelf wilt!

Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden en ideeën. Voor welke tuinomheining kies jij?