Het is weer winter. De tijd van sfeerverlichting, warme chocolademelk, van feestdagen, knusheid en goede voornemens. Helaas heeft de winter ook een keerzijde. We zien de zon een stuk minder en door de kou gaat men sowieso een stuk minder vaak de deur uit. Ja, de winter zorgt voor een hoop kwaaltjes. Hier zijn er een paar op een rijtje, met tips om er vanaf te komen! 

Loopneus

Wie heeft er geen last van gehad? De loopneus! Niet erg, maar wel irritant. Dit wordt vaak veroorzaakt door een rhinovirus. In de winter is je weerstand vaak wat lager, en zo dringt dat virus je lichaam binnen. De makkelijkste manier om hier geen last van te hebben is om het te voorkomen. Daarvoor moet je zorgen dat je weerstand goed blijft. En een goede weerstand krijg je van een gezonde levensstijl. Ga bijvoorbeeld even wat vaker buiten een rondje lopen (zeker als de zon schijnt!) en check je voeding. Vitamine C en D zijn belangrijk voor je weerstand. Dit krijg je binnen door genoeg groente en fruit te eten. Ook vis is goed. 

Droge huid en droog haar

In de winter zal je merken dat je vaker last krijgt van een droge huid of droog haar. Het is buiten koud, en binnen is de luchtvochtigheid laag, en deze combinatie zorgt ervoor dat je sneller uitdroogt. De meest natuurlijke oplossing is: drink meer water en thee! Dan blijft je lichaam beter gehydrateerd en zal je minder snel uitdrogen. Als het kwaad al geschied is, kun je crème of olie proberen, bijvoorbeeld Zo Skin Health. Skincare kan je huid sneller doen herstellen. 

Wintertenen

Als je hier wel eens last van hebt gehad weet je hoe vervelend het kan zijn. De oorzaak hiervan is de kou. Je lichaam wil, om warm te blijven, je bloed sneller rondpompen dan normaal, maar je bloedvaten verwijden zich niet snel genoeg. Daardoor ontstaat een kleine ophoping in je aderen. Dit zorgt voor zwellingen en jeuk. Het komt vaak voor bij handen en voeten, omdat die sneller blootgesteld worden aan kou. Doorgaans krijg je er last van als je jezelf niet warm genoeg hebt gekleed of bijvoorbeeld lang buiten hebt gestaan. Helaas gaat dit niet voorbij door op te warmen, dat maakt het juist erger. Wederom is de beste remedie voorkomen. Maar als je er dan toch last van krijgt, kun je een voetenbadje proberen in wisselbaden, dus afwisselend kouder en warmer water. 

Het beste advies blijft altijd om kwalen te voorkomen. Zorg goed voor jezelf!